ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΗΛΙΔΑΣ

Σμύρνης  2

27100 ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ ΗΛΕΙΑΣ.

 

 

                                           Γαστούνη  9-5-2011

 

 

                            Προς

                           τους  κ. Βουλευτές

                            των Νομών Ηλείας και Αχαΐας

 

                 

          Αγαπητοί φίλοι Βουλευτές

          Μεθαύριο Τετάρτη 11η Μαΐου εισάγεται  στην Ολομέλεια της Βουλής,  το σχέδιο νόμου  που αφορά μεταξύ των άλλων και για την κατάργηση των μεταγραφών των παιδιών των πολυτέκνων.

 

       Η Υπουργός Παιδείας, κ. Άννα   Διαμαντοπούλου αλλάζει το σύστημα των μετεγγραφών και στην ουσία τις  καταργεί για τα τέκνα πολυτέκνων.

         Εδώ  αποδεικνύεται πως το  Υπουργείο Παιδείας, θέλει να έχει στην ηγεσία του άνθρωπο ευαίσθητο με παιδαγωγικές γνώσεις  και όχι  ένα τεχνοκράτη ξένο με το κλίμα, την ψυχολογία και την   ένταση των εξετάσεων. Το νομοσχέδιο της Τετάρτης  εισάγεται  για ψήφιση σε μια περίοδο φορτίσεων και ψυχολογικών εντάσεων των υποψηφίων φοιτητών αφού τους βρίσκει προ και στη διάρκεια των εξετάσεων.

         Η κ. Υπουργός  καταργεί από τη νέα περίοδο δηλαδή φέτος  παντελώς τις μετεγγραφές  για τα παιδιά των  πολυτέκνων, αφού το άρθρο 59 παρ.11.β.ii αα. γράφει:

       «Υποψηφίων που είναι πολύτεκνοι κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3454/2006» και φυσικά αυτή η διάταξη    αναφέρεται μόνο  σε γονείς και όχι σε παιδιά πολυτέκνων!...ενώ προκειμένου περί  τριτέκνων  αναφέρεται: σε γονείς και τέκνα πολυμελών οικογενειών. 

        Πέραν τούτων στο νομοσχέδιο παραμένει το Εισοδηματικό κριτήριο- όριο των 50.000€, το ίδιο για 3 όσο και  για…13 παιδιά!!! Και ο περιορισμός στο 20%, του ποσοστού των Μετεγγραφόμενων φοιτητών από όλες  τις κατηγορίες!

        Πρέπει ακόμη να σημειώσουμε ότι για την κ. Υπουργό          αξιοκρατικό κριτήριο , είναι: Να μπορεί κάποιος και με βαθμολογία κάτω της βάσης να εισάγεται  στην  Ιατρική Σχολή Αθηνών  και δεν είναι το ισχύον σύστημα  των μετεγγραφών, που ο πολύτεκνος φοιτητής του Τμήματος Ιατρικής Αλεξανδρούπολης των 18500 μορίων  πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη με  19000 ή  στην Αθήνα με τα 19100 μόρια!

        Αναφέρει ως αιτιολογία  η κ. Υπουργός,  τις Σχολές  Αθηνών και Θεσσαλονίκης  που ασφυκτιούν από μετεγγραφόμενους φοιτητές,  ξεχνά όμως    ποια Υπουργός  τον περασμένο χρόνο ,  κατάργησε τη βάση του 10 και πρόσθεσε νέες κατηγορίες μετεγγραφόμενων. Μήπως οι πολύτεκνοι,  έθεσαν   παρόμοιο αίτημα;

        Η εφαρμογή της διατάξεως  του  νόμου των μετεγγραφών ξεκίνησε πριν 32 χρόνια ως νόμος  αποκλειστικά  για  την προστασία των πολυτέκνων οικογενειών  … και έφθασαν σήμερα  οι πολύτεκνοι να αποτελούν την μειοψηφία  (μόλις το 30%) των μετεγγραφόμενων φοιτητών.   Τώρα η κ. Υπουργός προχωράει στην ουσιαστική κατάργησή του  λες και είναι οι πολύτεκνοι υπαίτιοι για την καταστρατήγηση του νόμου!

        Θα θέλει  ένα παιδί μιας πολύτεκνης οικογένειας να  μετεγγραφεί   στη Νομική  Αθήνας και θα  ρωτούν   τον   πατέρα  του με τα 13 παιδιά, έχεις εισόδημα  κάτω από 50.000€; μπορείς να μεταγραφείς  όχι  στη Νομική αλλά σε άλλη σχολή και ας έχεις  και 18.999  μόρια!. Έχεις  51.000€  οικογενειακό εισόδημα, δεν είσαι για μας  ούτε  καν πολύτεκνος και μείνε  την  Αλεξανδρούπολη που πέρασες ή  σε περίπτωση οικονομικής  αδυναμίας μείνε αμόρφωτος!

         Αυτά είναι δυνατό να ψηφίζονται από μια σοσιαλιστική κυβέρνηση με κοινωνικές ευαισθησίες ; Ποια σοσιαλιστική κυβέρνηση και ποιάς χώρας  ψηφίζει παρόμοιες διατάξεις; Eίναι αναγκαία μια παρέμβασή σας προκειμένου να μην περάσει αυτή η διάταξη που πλήττει αφάνταστα τα παιδιά των πολυτέκνων και τους γονείς τους. Είναι πράξη δικαιοσύνης.

Με κάθε τιμή

 

Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης

Αντιπρόεδρος Α.Σ.Π.Ε.

Πρόεδρος Πολυτέκνων ΄Ηλιδας

Πρόσφατα άρθρα