Απόσπασμα από την ομιλία του Προέδρου της Ν.Δ., κ. Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή, για τον Προϋπολογισμό του 2011(22/12/10),  τι είπε για τα πολυτεκνικά επιδόματα…

Δείτε το βίντεο από το site της βουλής... εδώ  (από το 44ο λεπτό...)

-…Είναι, άραγε, «σπατάλη» το επίδομα των πολυτέκνων που το κόβουν τώρα δραστικά; Και θα καταβάλλεται πλέον, μόνο αν το ετήσιο μεικτό εισόδημα της οικογένειας είναι κάτω από 40 χιλιάδες ευρώ. Δηλαδή 30 χιλιάδες καθαρά. Για όνομα του Θεού! Στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους πολύτεκνους βρήκατε να χτυπήσετε τη δημόσια σπατάλη; Λέγεται ότι ο αρμόδιος υπουργός θα πάρει πίσω το εισοδηματικό κριτήριο. Μακάρι! Αλλά η περικοπή του ελάχιστου πολυτεκνικού επιδόματος παραμένει. Δεν έχουν καταλάβει ακόμα ότι η Ελλάδα δεν γεννάει, γερνάει!

Κι ότι η ενίσχυση των πολυτέκνων δεν είναι σπατάλη, είναι επένδυση στο μέλλον του τόπου…

===============================================================================

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση, που είχε ζητήσει η ΑΣΠΕ, με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαρά., παρουσία του Αντιπροέδρου της Ν.Δ. κ. Στ. Δήμα, του Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ι. Βρούτση και άλλων στελεχών.

Κατά τη συνάντηση αυτή ο Πρόεδρος και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της  ΑΣΠΕ ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Ν.Δ. για τις ανατροπές που περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του Υπ. Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα  Υγείας και άλλες διατάξεις» και συγκεκριμένα για τις περικοπές των πολυτεκνικών επιδομάτων και την θέσπιση οικονομικών κριτηρίων τόσο για την παροχή των λοιπών ευεργετημάτων, όσο ακόμη και για την απονομή της ιδιότητας του πολυτέκνου.

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. έδειξε ιδιαίτερη κατανόηση για τα θέματα των πολυτέκνων και τις ανατροπές που επιφυλάσσει το σχέδιο νόμου αγνοώντας την κρισιμότητα του δημογραφικού προβλήματος και υπεσχέθη ότι θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειες και τα αιτήματά μας.  

Η Νέα Δημοκρατία προτίθεται να ζητήσει τη διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή για τους πολύτεκνους, ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς, κάνοντας λόγο για «εθνικό» θέμα.

ΑΝΩΤΑΤΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ
                                                                                                                           Αθήνα 20 / 12 / 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Συναντήσεις του Προεδρείου της Α.Σ.Π.Ε με τους πολιτικούς Αρχηγούς.

2η συνάντηση με Πρόεδρο Ν.Δ. κο Αντ. Σαμαρά.

 

           Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΣΠΕ έχει ζητήσει συνάντηση από τον κο Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς όλων των κομμάτων της αντιπολιτεύσεως στη Βουλή.
Ήδη πραγματοποιήθηκε  και η 2η Συνάντηση στις 20/12/2010 με τον Πρόεδρο της Ν.Δ  κ. Αντ. Σαμαρά.
Κατά τη συνάντηση αυτή ο Πρόεδρος και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της  Ανωτάτης Συνομοσπονδίας πολυτέκνων Ελλάδος επεσήμαναν στον Πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά, την επιδρομή κατά των πολυτέκνων την οποία επιχειρεί η Κυβέρνηση με το προσχέδιο νόμου που έχει δώσει στη δημοσιότητα ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κος Ανδρέας Λοβέρδος «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα  Υγείας και άλλες διατάξεις».
Ειδικότερα, επισημάνθηκε ότι:
-          η χορήγηση του επιδόματος του 3ου και του επιδόματος και της σύνταξης στην πολύτεκνη μητέρα θεσπίστηκαν ως δημογραφικό κίνητρο για να αποκτήσουν τα νέα ζευγάρια το 3ο και το 4ο παιδί ενόψει της εφιαλτικής καταστάσεως της υπογεννητικότητας που μαστίζει τη χώρα, η οποία έχει καταντήσει να είναι η 3η πλέον γερασμένη χώρα του κόσμου. Είναι ήδη ένα απέραντο γηροκομείο!  Δεν θεσπίστηκαν για να βοηθήσουν  στην επιβίωση όσων βρίσκονται σε εσχάτη ένδεια!
-          Ήδη με τα άρθρα 42, 43, 44 του εν λόγω προσχεδίου νόμου  που καθορίζονται όρια εισοδήματος για την καταβολή του επιδόματος στις μητέρες 3ου τέκνου και του επιδόματος στους πολυτέκνους το ποσό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος των 40.000 ευρώ (μεικτά – δηλαδή καθαρά περίπου 30.000 ευρώ), το οποίο σημαίνει για μία πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα τέκνα, κατά κεφαλή ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ, που σημαίνει μηνιαίως 410 ευρώ !!!
Το μέτρο αυτό είχε θεσπισθεί και το 1997. Το Συμβούλιο Επικρατείας με την 1095/2001 απόφασή του και πλήθος άλλων που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα τόσο από το ΣτΕ όσο και όλα τα Διοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία της χώρας, έκριναν ότι η θέσπιση ορίων για το εισόδημα και τη σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας είναι αντισυνταγματική βάσει του άρθρου 21, παρ. 2 του Συντάγματος.  Ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα VETO  στις 11/11/2010 δήλωσε:
«Δεν θα περικοπούν τα επιδόματα, αλλά από τα 800 περίπου εκατομμύρια ευρώ που δίνουμε για οικογενειακά επιδόματα, θα εξοικονομηθούν, όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός 150 με στοχευμένες παρεμβάσεις. Π.χ. ένας με εισόδημα 100.000 ευρώ δε χρειάζεται πολυτεκνικό επίδομα.  Ξέρω βέβαια και τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, γιαυτό θα είμαι πολύ προσεκτικός».
Αντί λοιπόν να είναι προσεκτικός, γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις αποφάσεις του ΣτΕ και όλων των Διοικητικών Δικαστηρίων της χώρας!
-          Και δεν είναι μόνον αυτό. Αλλά καθορίζει τη χορήγηση του μηνιαίου επιδόματος στις πολύτεκνες μητέρες στο ποσό των 44 ευρώ μηνιαίως (από τα 178 ευρώ μηνιαίως που είναι σήμερα). Δηλαδή, η Κυβέρνηση μειώνει στα όρια της γελοιοποιήσεως και αυτό το μικρό επίδομα που χορηγείται στις πολύτεκνες μητέρες.
-          Ακόμη, διαπράττει και το πρωτοφανές, να αφαιρεί την πολυτεκνική ιδιότητα από όλους τους πολυτέκνους των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα υπερβαίνει το παραπάνω ποσό. Δηλαδή, δεν θα χαρακτηρίζεται ως πολύτεκνος αυτός που αποκτά κατά βάση τέσσερα τέκνα, αλλά μόνο αυτός που θα έχει τέσσερα τέκνα κάτω των 410 ευρώ μηνιαίως, το οποίο σημαίνει ότι ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και έχει μόνιμη κατοικία στα θυμαράκια!!!
-          Ενώ, η Κυβέρνηση δεν θεσπίζει όρια εισοδήματος όταν χορηγεί δωρεάν τα βιβλία στους μαθητές και τα Πανεπιστημιακά συγγράμματα στους φοιτητές, προφανώς διότι η χορήγησή τους δεν αφορά μόνο τους πολυτέκνους. Διαφορετικά, εάν χορηγούνταν δωρεάν μόνο στα παιδιά των πολυτέκνων, θα είχε ήδη θεσπίσει όρια εισοδήματος για τη χορήγησή τους. Ούτε βέβαια έθεσε όρια εισοδήματος για την εισφορά στην τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων και το μόνο που έπραξε εκεί  ήταν να καταργήσει τη μειωμένη εισφορά 50% που είχε θεσπισθεί με τον προηγούμενο νόμο Σουφλιά.
O    Ακόμη τονίστηκε στον Πρόεδρο της Ν.Δ. τα όσα απαράδεκτα έχουν θεσπισθεί από τη σημερινή Κυβέρνηση σε βάρος των πολυτέκνων, η οποία:
O    Καθιέρωσε αφορολόγητο όριο στην ακίνητη περιουσία ποσό 400.000 ευρώ για τον άγαμο και το ίδιο αφορολόγητο όριο και για τον πολύτεκνο.
O    Κατάργησε τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα για τον άγαμο με μεικτές αποδοχές 3.000 ευρώ μηνιαίως και το ίδιο κάνει και για τον πολύτεκνο.
o                   Μείωσε τα επιδόματα κ.λπ. των δημοσίων υπαλλήλων κατά 8% και στον άγαμο και τον πολύτεκνο και εδώ δεν καθιερώνει όρια εισοδήματος.
o                   Μείωσε τις πάσης φύσεως αποδοχές κ.λπ. των πάσης φύσεως εργαζομένων κατά 3% και στον άγαμο και τον πολύτεκνο.
o                   Χορηγεί επίδομα Χριστουγέννων 500 ευρώ, δώρο Πάσχα 250 ευρώ και επίδομα αδείας 250 ευρώ για αποδοχές στους εργαζόμενους με μηνιαίες αποδοχές κάτω των 3.000 ευρώ, τόσο στον άγαμο όσο και στον πολύτεκνο.
Εξομοιώνοντας πρακτικά τον άγαμο με τον πολύτεκνο, σε κάθε μέτρο που έχει νομοθετήσει !!!

ΖΗΤΗΘΗΚΕ

από τον Πρόεδρο της Ν.Δ. να φέρει το θέμα του δημογραφικού, της υπογεννητικότητας και των πολυτέκνων σε συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων δεδομένου ότι ουδέποτε έχει γίνει τέτοια συζήτηση από το 1974 έως σήμερα, παρά το γεγονός ότι όλοι αναγνωρίζουν πως το δημογραφικό είναι το υπ΄ αριθμόν 1 πρόβλημα της χώρας. 

Ο Αρχηγός της Ν.Δ.. κ. Αντ. Σαμαράς,  μας  επισήμανε πως πρόκειται « για Εθνικό θέμα το Δημογραφικό και η Ν.Δ.  βρίσκεται δίπλα σας, θα στηρίξουμε το θεσμό της πολύτεκνης οικογένειας γιατί είναι Εθνικής σημασίας. Η Νέα Δημοκρατία προτίθεται να ζητήσει τη διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή για τους πολύτεκνους,…».

 Στο πλευρό μας τάχθηκε και ο Αντιπρόεδρος της  Ν.Δ.  κ. Σταύρος  Δήμας, ο οποίος  παρέστη στη συνάντηση, όπως και ο αρμόδιος τομεάρχης κ. Γιάννης Βρούτσης τονίζοντας ότι το επίδομα δεν είναι σπατάλη αλλά κοινωνική επένδυση.

Ο Πρόεδρος κ. Α. Σαμαράς, ο .Αντιπρόεδρος κ. Σ. Δήμας και ο αρμόδιος Τομεάρχης κ. Ι. Βρούτσης, διαβεβαίωσαν το Προεδρείο της Α.Σ.Π.Ε, ότι θα δώσουν μέσα στη Βουλή τη μάχη, για να αποσυρθεί το επίμαχο Νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτήρισαν ως Εθνική πρόκληση, σε μία «Ελλάδα που γερνάει και δεν γεννάει»..

 

 

 nd201012

 

Δήλωση του υπευθύνου του Τομέα Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Ν.Δ. κ. Ι. Βρούτση με αφορμή το Προσχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας για τα οικογενειακά επιδόματα στις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες

   

 


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 

                                                                                                 Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή το Προσχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας για τα οικογενειακά επιδόματα στις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ο Δημογραφικός Εφιάλτης που απειλεί την Πατρίδα μας και την κατατάσσει σε πολύ υψηλή θέση, όσον αφορά τη γήρανση και την υπογεννητικότητα, απαιτεί οι πολιτικές στήριξης της ελληνικής οικογένειας και ιδιαίτερα της πολύτεκνης να συνεχιστούν και όχι να ακυρωθούν.

Τα στοιχεία είναι ιδιαιτέρως αποκαλυπτικά και οι Δημογραφικές Προβολές δείχνουν, ότι σχεδόν 1 στους 3 Έλληνες το 2050 θα είναι άνω των 65 ετών, δηλαδή το 31,46% του συνολικού πληθυσμού.

Επιπλέον, ο Δείκτης Γονιμότητας (ο αριθμός των γεννήσεων που αντιστοιχούν σε κάθε Ελληνίδα αναπαραγωγικής ηλικίας) βρίσκεται στο 1,3, όταν για την διατήρηση του πληθυσμού στα ίδια επίπεδα ο Δείκτης αυτός πρέπει να είναι στο 2,1!

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η «Ελλάδα Γερνάει και δεν Γεννάει».

Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση αγνοεί τη σημαντική αυτή εθνική πρόκληση. Γι’ αυτό και έχει υποθηκεύσει την κοινωνική πολιτική και κατ’ επέκταση τα πολυτεκνικά επιδόματα και τα μέτρα στήριξης της οικογένειας στο Μνημόνιο του Μαΐου.

Έχει δεσμευτεί για τις περικοπές των επιδομάτων και τη μείωση των κινήτρων και της προστασίας των πολυτέκνων.

Η οριζόντια και αυθαίρετη περικοπή επιδομάτων και κινήτρων, που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου, συνιστά ουσιαστικά αφαίρεση της ιδιότητας του Πολύτεκνου.

Συνιστά διάκριση στη βάση ενός αυθαίρετου, εισοδηματικού κριτηρίου.

Προκαλεί έκπληξη το γεγονός, ότι η κυβέρνηση επέλεξε για πρώτο στόχο των περικοπών των κοινωνικών δαπανών, τους Πολύτεκνους και μάλιστα με τρόπο άκομψο, οριζόντιο και αυθαίρετο.

Με τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, ακυρώνεται ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πλέγμα στήριξης της πολύτεκνης οικογένειας, που στόχευε στην αναστροφή των δυσμενών Δημογραφικών Δεδομένων, στην αύξηση της Γεννητικότητας και στη διασφάλιση της Κοινωνικής Συνοχής.

Κρίσιμα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, όπως η στήριξη των Πολυτέκνων, δεν πρέπει να περιορίζονται με βάση στενά λογιστικά κριτήρια.

Οι δαπάνες για την στήριξη της πολύτεκνης και τρίτεκνης οικογένειας, δεν είναι σπατάλη, αλλά επένδυση υψηλής προστιθέμενης αξίας για την κοινωνική, αλλά και οικονομική ζωή της χώρας μας.

Για τη Ν.Δ., που η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη αποτελούν στρατηγική προτεραιότητα, η προστασία της πολύτεκνης οικογένειας αντιμετωπίζεται ως μείζον ζήτημα κοινωνικής πολιτικής.

Είμαστε αντίθετοι σε ρυθμίσεις που μειώνουν την προστασία των πολύτεκνων και ακυρώνουν τη συνολική πολιτική στήριξη της Ελληνικής οικογένειας.

Διαφωνούμε, με την αντιμετώπιση των κοινωνικών επιδομάτων, ως «σπατάλη».

Πιστεύουμε, ότι τα ζητήματα κοινωνικής συνοχής θα πρέπει να εξαιρεθούν από τις προκρούστειες λογικές του Μνημονίου.

Η Ν.Δ. στήριξε με συγκεκριμένα μέτρα την Ελληνική πολύτεκνη και τρίτεκνη οικογένεια στο παρελθόν.

Η οικογένεια και ιδιαίτερα η πολύτεκνη οικογένεια, βρίσκονται στο κέντρο της κοινωνικής μας πολιτικής, για να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή και το μέλλον της χώρας μας».

                           Έγραψαν: Εφημερίδα, Ελεύθερος Τύπος... ΕΔΩ

 

Πρόσφατα άρθρα